28 Januari 2011

kek coklat moist

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
      Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu cair/segar
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

     Bahan B

  • 1sudu kecil sodium bicarbonate  
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung naik sendiri (tepung kek) 

      ** Cara buat Topping **
  • 1/2 cawan coklat masakan
  • 1/2 cawan susu cair (x kesah jenama susu ape)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit gula (untuk maniskan coklat yg pahit 2) 

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 180 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk.

Tiada ulasan: