28 Oktober 2011

Tip Elak Bau Badan


Walau ia terlindung namun bawah ketiak antara bahagian tubuh yang memerlukan perhatian. Pengeluaran peluh yang banyak di bahagian ini memerlukan ia dijaga bagi mengelakkan timbulnya masalah bau badan yang kurang enak. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan timbulnya masalah bau badan :1. Benzoyl Peroxide Dan Penyegar
Menurut Ava Shamban, seorang dermatologis dari Los Angeles, benzoyl peroxide membantu dalam membunuh bakteria yang menyebabkan timbulnya bau yang kurang enak. Caranya, basuh bahagian bawah lengan dengan pembersih wajah yang mengandungi benzoyl peoxide. Selain itu, lap bahagian ketiak dan sekitarnya dengan kapas muka yang telah dicelupkan ke dalam cairan penyegar.

2. Teh Hitam
Bahan yang terdapat di dalam teh hitam mampu mengurangkan pengeluaran peluh daripada bahagian bawah lengan. Caranya, rebus sedikit teh hitam dan tuangkan di atas sehelai kain. Biarkan hingga sejuk, lalu lapkan ke bahagian ketiak selama lebih kurang lima minit. Lakukan rawatan tersebut setiap malam selama dua minggu.

3. Rajin Mandi
Cara paling semula jadi untuk menghindari bau badan yang kurang enak adalah dengan rajin mandi, sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pastikan anda tidak lupa menggosok dan mencuci bersih bahagian ketiak dengan sabun antiseptik. Setelah itu, keringkan dengan tuala bersih sebelum menyapu deodoran.

4. Menjaga Pola Makan
Hindari makanan yang dapat merangsang pengeluaran peluh berlebihan sehingga menyebabkan timbulnya masalah bau badan. Antara makanan tersebut seperti bawang merah, bawang putih dan sebagainya. Selain itu, banyakkan meminum air putih, buah, serta sayuran.

5. Hindari Stres
Kelenjar aprocine bekerja lebih aktif ketika seseorang menderita stres. Oleh itu, jauhi stres.

Cara Atasi Ketiak Hitam

Bau yang kurang enak boleh diatasi dengan menggunakan produk pewangi ketiak seperti deodoran. Tetapi sesetengah produk ini boleh menyebabkan warna ketiak menjadi kusam atau hitam. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah ketiak hitam yang tentunya menjejaskan penampilan.

1. Gunakan lemon
Siapkan lemon, perah dan kemudian diambil patinya. Campurkan pati lemon tersebut dengan parutan timun hingga sebati. Tambahkan sedikit parutan kunyit ke dalamnya dan kacau. Setelah itu, sapukan pada ketiak dan biarkan selama lebih kurang 20 minit sebelum dibilas dengan air suam.

2. Kapur sirih
Setiap kali selesai mandi, biasakan menggosok ketiak dengan sedikit campuran air kapur sirih dan limau kasturi. Lakukan secara rutin. Apabila berasa gatal dan kulit bertukar kemerahan, hentikan pemakaian. Penggunaan kapur sirih turut melambatkan tumbuhnya bulu-bulu halus pada kulit.

3. Lakukan Skrub
Gosok ketiak dengan lulur yang mengandungi buah dan pemutih

Tiada ulasan: