31 Mac 2011

Singapura temui kubis dari Jepun punyai kesan radiasi   Singapura memaklumkan kepada pemerhati nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terdapat kubis yang diimport dari Jepun yang mempunyai kesan radiasi sehingga ke tahap sembilan.Perkara itu didedahkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) pada sidang akhbar hari ini.


Jom kita tengok apa kesan radiasi nuclear kepada kita:
  • Pendedahan radiasi berukuran 100 Rems akan merosakkan sistem peredaran darah menyebabkan sel limfosit darah akan berkurangan. Simptom awal selesema.
  • Pendedahan kepada radiasi berukuran 200 Rems ke atas menyebabkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang mengakibatkan mual, muntah dan cirit-birit. Pada kekuatan ini, radiasi boleh menyebabkan kerosakan saluran peranakan.
  • Radiasi nuklear berukuran 1,000 hingga 5,000 Rems mengakibatkan kerosakan kepada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung gagal berfungsi dan kematian.
  • Pendedahan langsung kepada radiasi berukuran lebih 5,000 Rems akan menyebabkan sel otak rosak, selain membunuh sel saraf dan merosakkan pembuluh darah dalam jantung.
  • Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif boleh merosakkan sebahagian atau seluruh bahagian kelenjar tiroid yang mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.
  • Menurut data kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukkan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan berdepan risiko jangka panjang seperti leukemia dan barah limfoma.

So..berhati2 la bila nak beli kobis ataupun sayur apa pun sekarang ni ye..takut kesan radiasi 2 akan kena secara tidak langsung kepada kita semua....

Tiada ulasan: