27 Julai 2011

Tampilkan Pesona MataPepatah ada mengatakan, mata adalah jendela hati, justeru tidak hairanlah jika dalam dunia kecantikan, mata merupakan bahagian yang wajib dirias agar tampil lebih indah. Kaedahnya mudah bagi sesetengah mereka yang pandai melakukannya. Sayangnya, sukar bagi sesetengah yang tidak biasa menggunakan penggaris mata atau eyeliner.
ini merupakan beberapa petua dalam mengaplikasikan penggaris mata bagi menampakkan lagi kelopak mata selain memberi kesan mata yang cantik.

Penggaris Mata Jenis Pensel

Bagi anda yang masih baru dan belum biasa menggunakan eyeliner, sebaiknya pilih jenis ini. Eyeliner bentuk pensel mudah diaplikasikan dan merupakan pilihan tepat untuk digunakan sehari-hari. Agar mata tampil cantik, pastikan ketika menggunakan eyeliner pensel, biarkan hujungnya tajam untuk hasil yang lebih maksima.

Jangan lupa membeli pisau untuk memudahkan anda mendapatkan hujung pensel yang tajam. Jika hujungnya telah runcing, mulakan membuat garisan pada mata dengan cara menarik garis ke atas dan tepat di atas bulu mata dari sudut dalam hingga sudut luar mata dengan satu garis yang menyambung.

Penggaris Mata Jenis Cecair

Mengaplikasikan eyeliner jenis cecair memerlukan penelitian yang lebih namun tahan lama. Malah, ia sesuai digunakan dalam majlis-majlis. Biasanya, eyeliner ini didatangkan bersama berus kecil dengan hujung yang sangat baik untuk membuat garisan. Pun begitu, pastikan memotong sedikit berus tersebut terlebih dahulu jika panjang bagi memudahkan sapuan.

Sebagai permulaan, pastikan anda membuat garisan pada bahagian mata dengan menggunakan pensel mata biasa terlebih dahulu. Tujuannya untuk memudahkan anda mengaplikasikan eyeliner cair dengan rapi dan betul. Namun, pastikan sapuan tidak terlalu tebal kerana eyeliner jenis ini agak pekat.

Bagi yang ingin membuat kesan mata yang lebih dramatik, anda boleh menggunakan pembayang mata berwarna gelap untuk shadow.

Penggaris Mata Jenis Padat

Bagi eyeliner jenis ini, ia memerlukan teknik yang khusus. Tapi bagi anda yang inginkan garisan pada mata nampak natural, ini adalah pilihan yang terbaik. Untuk eyeliner jenis ini, apa yang diperlukan adalah berusnya. Pastikan anda membasahi dulu berus tersebut, bagi membolehkannya mudah melekat pada berus. Agar hasil lebih maksima, anda juga boleh menggunakan sedikit foundation tanpa minyak yang disapukan di sekitar kelopak mata sebelum pemakaian.

Sepertimana eyeliner lain, kaedah pemakaiannya juga sama. Agar mata tampak lebih tegas atau lebar, anda boleh mengulangi beberapa kali sapuan pada bahagian tengah, bukan pada sudut dalam mata.

Akhir sekali, anda boleh menggunakan putik kapas yang sudah dibasahi. Usap perlahan pada bahagian mata yang telah disapu eyeliner. Cara ini berkesan untuk mendapatkan mata tampak lebih natural.Tip Mata Menawan

• Bagi mereka yang memiliki kulit coklat, ada baiknya anda memilih warna eyeliner yang natural, seperti hitam dan coklat. Namun, ini tidak bermakna warna-warna seperti putih, biru, kelabu atau pun hijau tidak sesuai.
• Untuk menciptakan kesan natural dan membentuk warna dominan pada kelopak mata, warna-warna matte sesuai dipilih.
• Warna-warna shimmer membantu memberi kesan lebih berkilau tetapi tidak terlalu tebal. Ia juga boleh digunakan untuk memberi kesan pada kelopak mata. Shimmer berwarna terang, boleh digunakan untuk kesan highlight pada solekan manakala shimmer berwarna gelap sesuai untuk membentuk kesan semi dramatik.
• Bagi memperoleh kesan lebih berkilau pada mata, glitter sesuai diaplikasikan terutama bagi yang ingin menghadiri majlis pada waktu malam mahupun mereka yang bakal berkahwin. Ia membantu dalam memberikan hasil yang lebih dramatik.
• Bagi mereka yang memiliki kulit berminyak, pembayang mata biasanya sukar untuk bertahan lama. Justeru, untuk memastikan sapuan tersebut bertahan lama serta cantik di kelopak mata, sapukanlah bedak sebelum anda menyapu pembayang mata jenis shimmer.

Rapikan Alis Tanpa Rasa Sakit

Mata yang menawan setelah mengenakan penggaris mata pasti akan terjejas jika alis kelihatan berserabut dan tidak rapi. Masalahnya ketika ini ramai yang takut untuk merapikan alis kerana rasa sakit tatkala menggunakan tweezer. Tapi ada cara yang boleh mengurangkan rasa sakit ini. Ikuti 4 tip ini:

• Sebelum dicabut, oleskan pelempab atau minyak zaitun sekitar alis saja dan hindari bahagian mata. Biarkan hingga 5 minit.
• Selepas itu sapu sedikit bedak tabur di hujung jari-jari tangan anda, agar jemari tidak tergelincir semasa mencabut alis.
• Ketika mencabut, tarik hujung alis ke atas atau ke tepi dengan perlahan bagi memudahkan anda mencabut tiap helai bulu alisnya, sekaligus mengurangi rasa sakit saat dicabut.
• Setelah selesai dan bentuk alis sudah didapati, taburkan sedikit bedak bahagian alis tadi lalu bersihkan dengan tisu kering atau tisu basah.

Tiada ulasan: