16 April 2011

join segmen irwanmiswan: budak kampung vs budak bandar!!!

     Santai je hari cuti ni...Maka, nak join segmen dari blog Encik Irwan Miswan.. Tajuknya: segmen irwanmiswan: budak kampung vs budak bandar .

              

Oleh kerana saya ni tanah tumpah darah kat kampung , maka saya kena jawab ;
     
soalan untuk budak kampung sahaja:
  1. memang dari kecik duduk kat kampung?
  2. ape yang best nye duduk kat kampung?
  3. ape yang tak best nye duduk kat bandar?
  4. andai diberi peluang,mahu duduk di kampung sahaja atau nak duduk di bandar?kenapa?

Jawapan:

   Ya, memang tanah tumpah darah saya kat kampung di daerah Kuala Selangor. Sampaila sekarang masih duduk di sini dan mendidik juga di sini. Banyak perkara yang best dok kat kampung ni. Lagi2 masa kecik dulu hehe.....imbas kembali kenangan zaman kecik2 dulu...Orang yg dok kampung mesti tau punya la... kalo pempuan main masak2...main sorok2...dan ada gak yang mandi sungai. Kebanyakannya budak lelaki (sorok2 dr mak ayah)...btl x? jangan tipu, x baik..dok kat kampung ni hidup bermuafakat..tolong-menolong sesama jiran tetangga. kawasan sekitar pon masih menghijau gitu....

   Ape yg tak bestnye dok kat bandar????uiii...banyak....sempat merasa dok kat bandar (shah Alam) masa studi kat U dulu..Antara paling tak best, Jammed la...banyak kenderaan time pagi2 (orang nak g keje) dan ptg2 (time orang balik keje)..... saya perhati gak orang kat bandar ni macam x muafakat sket....kadang2 jiran dok sebelah menyebelah rumah pun x kenal...masing-masing dengan hal sendiri. Kalo berselisih bahu pun tak tahu agaknya dok berjiran hehe(org bandar jgn marah ye). ini dari pemerhatian n pengalaman saya dok kat bandar 3 thn.

   Bila dah merasa duduk di kedua-dua tempat, maka saya memilih untuk dok kat kampung je. Kat kampung ni best...banyak perkara bole di lakukan. tempat tenang...banyak pokok2 hijau n yang paling best 2 dapat bercucuk tanam tak kira kat belakang atau depan rumah. Bole ternak binatang peliharaan lagi macam ayam, lembu n kambing. Dok kat bandar boleh ke? dah tentu tak boleh..mengamuk jiran sebelah-menyebelah hehe...sekian.


   Saya tag sesape je yang baca  entri ni hehe...Sesape nak join klik SINI ok..tarikh tutup 12 tengah malam esok, 17/4/2011

3 ulasan:

budak kampung berkata...

terime kaseh join.....:-)...memang tak besh dok bandar...jam...huhuhu

miss frog berkata...

mendarat dari bloglist aynie..
follow u dear...=)

solo molo berkata...

budak kampung dalam bandar datang melawat...


http://solomolo.blogspot.com/2011/04/segmen-irwanmiswan-budak-kampung-vs.html